Onderwijs

Op alle basisscholen, voortgezet onderwijs, maar ook op het MBO, HBO, enz. zitten jongeren die opgroeien met zorg(en). 1 op de 4 kinderen/jongeren in de leeftijd van 8 tot en met 21 jaar is (jonge) mantelzorger.

Wanneer iemand opgroeit met zorg(en) thuis, betekend dit niet automatisch dat dit problematisch is. Gelukkig kunnen jongeren zich goed aanpassen aan de situatie en ervaren ze niet per definitie problemen. Het is wel belangrijk voor de jongeren dat ze weten dat ze ook met mantelzorg gerelateerde vragen laagdrempelig bij iemand binnen het onderwijs terecht kunnen. 

Wat kun je doen?

Het is vaak al van grote waarde wanneer een mentor of vertrouwenspersoon oprecht interesse heeft in de thuissituatie en het verhaal aanhoort. Vraag hoe het met de jongere zelf is, (h)erken de jongere en de thuissituatie. 

Vraag aan het kind of de jongere wat de persoon zelf denkt dat kan helpen. Ga geen oplossingen aandragen, de leerlingen weten vaak zelf heel goed waar ze vastlopen of wat ze nodig hebben. 

Behoefte aan handvatten?

Loop je vast in het gesprek met een jonge mantelzorger en heb je behoefte aan handvatten in de ondersteuning van de jongere? De ervaring leert dat jongere veel baat hebben bij de lage drempel van een persoon binnen school die ze vertrouwen. Zet de spreekwoordelijke deur open om bijvoorbeeld elke week even te praten. Geef de jongere het gevoel dat je er bent, ongeacht de vraag of de situatie. Dramatiseer niet, maar erken wel dat de situatie best zwaar kan zijn en benoem dit ook.

Jongeren Opgroeien met zorg(en)

“Jonge mantelzorgers zijn gewone jongeren met ongewone zorgen”

MantelzorgNL

Tips:

  • Vraag of er behoefte is aan ondersteuning bij het huiswerk
  • Is er behoefte aan ruimte om huiswerk te kunnen maken binnen school
  • Is het wenselijk dat docenten op de hoogte worden gebracht? (zo ja? regel dit zelf, laat dit niet aan de JMZ’er over, dat is weer een extra taak/belasting)
  • Er zijn allerlei mogelijkheden voor ondersteuning, wanneer de leerling daar behoefte aan heeft kun je aanbieden om deze mogelijkheden uit te zoeken. Zo zijn er in verschillende gemeenten mantelzorgconsulenten werkzaam.  
  • Naast dat 25% van de leerlingen opgroeit met zorg(en) is hetzelfde percentage van de medewerkers mantelzorger. Misschien is er een medewerker die de eigen ervaring in wil zetten bij het onderwerp. 
  • Zijn er na het lezen van deze informatie aanvullende vragen rondom jonge mantelzorgers? 
  • Ben je geïnteresseerd in een workshop of voorlichting rondom het onderwerp? 
  • Is er op casuïstiek niveau een vraag 
  • Of is er behoefte aan ondersteuning op individueel niveau?

Neem gerust contact op en we bespreken de mogelijkheden. 

Sociale media