RADAR – Geen vangnet voor meer dan 90.000 mensen die zorg verlenen

“Je zorgt jarenlang voor een familielid, je krijgt betaald uit een persoonsgebonden budget (pgb), je betaalt inkomstenbelasting en krijgt zelfs vakantiegeld. Maar als degene waarvoor jij zorgt overlijdt of jij wordt ziek, dan blijkt er niets geregeld. Je hebt geen recht op een werkloosheidsuitkering of in geval van ziekte is er geen vangnet. Dit kan schrijnende situaties opleveren voor de ruim 90.000 Nederlanders die informele zorg verlenen aan een naaste.

Zorgrelatie in plaats van arbeidsrelatie

Informele pgb’ers zijn de eerste en tweede graads familieleden van de zieke die voor hen zorgen. Ze voeren dezelfde taken uit als een formele zorgverlener, alleen zijn zij een naaste van degene die hulp nodig heeft. En daardoor kan er geen gezagsverhouding bestaan, waardoor er geen arbeidsrelatie is, maar een zorgrelatie. Aldus de regels die uitvoeringsinstanties als de Sociale Verzekeringsbank en het UWV hanteren. 

Deze zorgverleners voeren dezelfde taken uit als een ingehuurde zzp’er en krijgen hier ook voor betaald middels een budget wat de hulpbehoevende van de overheid krijgt, maar ze zijn dus familie.

 

Verschil zorg- en arbeidscontract onduidelijk

Radar vroeg ruim 1100 pgb-zorgverleners middels een enquête of ze wisten wat het verschil tussen een zorgcontract en een arbeidscontract was. Maar liefst 61 procent zegt niet te weten dat er een verschil is. 

Van alle informele zorgverleners die de enquête invulden (bijna 900 mensen) wist 59 procent het verschil niet. Terwijl dit grote gevolgen kan hebben als zij zelf ziek worden of als degene voor wie zij zorgen overlijdt.

 

Artikel van Radar Tros rondom het ontbreken van een vangnet voor naasten die via een PGB betaald krijgen.

Slecht geïnformeerd

Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een PGB, roept al jaren dat mensen vooraf niet goed worden geïnformeerd over het werken met een pgb. Goede informatie en toerusting vooraf is belangrijk om goed van start te kunnen gaan met een pgb en kan vaak onverwachte situaties voorkomen.

[…]”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *