Positieve gezondheid

Positieve gezondheid: een vragenlijst met het accent op de mens zelf en niet op de beperking of ziekte. 

Als je de vragen hebt beantwoord, verschijnt in het spinnenweb je ‘gezondheidsoppervlak’.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat valt op als je kijkt naar je gezondheidsoppervlak?
  • Wat is voor jou belangrijk, wat zijn jouw dromen of drijfveren?
  • Wat wil je veranderen of meer aandacht geven?
  • Wat kan een eerste stap zijn?
  • Is er iets wat je daarbij tegenhoudt?
  • Wat of wie kan je helpen?

Wil je de vragenlijst invullen? mijnpositievegezondheid.nl/

Mantelzorg

De man van Marieke kreeg 9 jaar geleden een beroerte. Hij kan daardoor niet meer lezen, schrijven of praten en is rechtszijdig verlamd. 

Wanneer ik naar mijn werk ga, begint het grote zorgen pas echt. Mantelzorg betekend voor mij niet alleen de praktische kant, dat betekend ook dat ik in mijn hoofd de hele dag de zorg heb voor iemand die niet goed voor zichzelf kan zorgen. Dus het houdt me overdag ook bezig. 

Reportage van EENvandaag

Reportage van EENvandaag

“Ouders van volwassen kinderen met autisme zijn vaak ten einde raad als hun kind op zichzelf wil wonen en professionele begeleiding nodig heeft. Dat soort plekken zijn zeer schaars. Mariëtte Snoeren begon daarom zelf een project.”

Verder lezen? eenvandaag.avrotros.nl/ 

Mantelzorg

Henk: “Je hoeft niet als je Alzheimer hebt, altijd alles kwijt te zijn…”

“Roos heeft nu het hele denkwerk en wat ik veel doe is het vraagwerk en dat is nou juist niet goed…”

Roos: “Qua zorg is er nog niet veel veranderd en daar ben ik blij om. Want ik heb een hekel aan de term mantelzorger, voor mezelf. Ikzelf wil dat predicaatje niet hebben. Dat zit hem in de waardevermindering in de relatie.”

Roos: “Ik vraag me dus af, is het erg dat je dingen moet laten omdat je partner het niet meer kan?” “Als ik zijn verzorger wordt, verandert er wel wat, ik denk dat ik dan hulp in roep. Ik heb genoeg mensen gezien die daar aan onderdoor zijn gegaan.” 

“Het is zo vernederend dat je moet uitleggen dat het heel fijn zou zijn om niet meer om 22.00 uur ’s avonds nog de toiletpotten schoon te hoeven maken.”

Marco zijn vrouw kreeg tot twee keer toe een herseninfarct. Ze was volgens Marco 90% kasplantje. Na een jaar revalideren kwam ze weer thuis, er was net weer een regelmaat en een soort structuur. Jeanine was nog steeds nagenoeg bedlegerig en had nog volop zorg nodig. 

Marco zelf werkt en Marco en Jeanine hebben 2 kinderen die ook nog van alles nodig hebben. Hoe ga je als mantelzorger met zo’n situatie om?