Ervaren Druk door Informele Zorg (EDIZ-plus)

Met deze vragenlijst kunnen mantelzorgers de belasting meten die ze zelf ervaren door de zorg voor hun naaste. Mantelzorgers vullen dit zelfstandig in.

Het gaat om een globale inschatting en het is een momentopname, houdt daar rekening mee tijdens het invullen. Er is geen goed of fout en de antwoorden worden niet opgeslagen. Aan het eind van de vragenlijst krijg je de mogelijkheid om je email adres in te vullen zodat de uitkomst wordt gemaild.

Het is mogelijk om deze lijst regelmatig in te vullen waardoor je een inzicht in de ervaren belasting op de langere termijn krijgt. Bijvoorbeeld 1x per maand.

(EDIZ-plus is ontwikkeld door prof. dr. Anne Margriet Pot, 1995 en wetenschappelijk gevalideerd door De Boer e.a. 2012.) 

Vragen?

Heb je naar aanleiding van deze vragenlijst vragen of wil je graag verder praten over je eigen (mantel-)zorg situatie? Neem gerust contact op.

Mogelijke uitkomsten

Er zijn verschillende mogelijke uitkomsten van deze vragenlijst:

9 – 15: Je bent zeer zwaar belast.

4 – 8: Je bent overbelast, zorg goed voor jezelf! 

1 – 3: Je ervaart een lichte belasting, maar bent gelukkig (nog) niet overbelast.

0: je ervaart (nog) geen belasting

Informatie bij de uitkomst

9 – 15: Je bent zeer zwaar belast.

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je kunt met je huisarts bespreken hoe het met je gaat en vertellen in welke situatie je zit. Werk je of ga je naar school? Is je werkgever of docent op de hoogte van je situatie? Ga eens met de persoon in gesprek om te kijken of je (tijdelijk) iets kunt veranderen. Probeer taken te verdelen over verschillende mensen zodat jij wordt verlicht. Als jij omvalt is er een groter probleem. Wil je ondersteuning of heb je een vraag? Je kunt altijd contact met me opnemen, ik denk graag met je mee.

4-8: Je bent overbelast, zorg goed voor jezelf!

Wanneer jij omvalt is je naaste niet de enige die ondersteuning nodig heeft. Kijk of je voor meer ontspanning kunt zorgen, misschien kan iemand (tijdelijk) wat taken van je overnemen? Is je directe omgeving op de hoogte van je situatie? Bijvoorbeeld je baas of school? Praat over je situatie, misschien kun je iets veranderen zodat je het beter vol kunt houden. Wil je graag dat er iemand meedenkt? Neem dan gerust contact met me op.

1 – 3: Je ervaart een lichte belasting, maar bent gelukkig (nog) niet overbelast.

Heel goed! probeer dit zo te houden.
Zorg voor voldoende ontspanning en betrek belangrijke andere naasten bij de situatie. Probeer zo veel mogelijk taken te verdelen, op die manier blijf je het volhouden en is je naaste niet alleen van jou afhankelijk. Door de taken te verdelen is de situatie minder kwetsbaar en dat is voor iedereen prettig. Mocht het voor jou toch zwaarder worden, kun je makkelijker ondersteuning inschakelen omdat de mensen al betrokken zijn.

0: je ervaart (nog) geen belasting

Zo te zien heb je geen gevoel van belasting, dat is heel fijn om te zien. Probeer dit zo te houden! 
Mocht de situatie toch veranderen probeer dan met naasten te bespreken hoe het met je gaat en of je hulp kunt gebruiken (en waarbij). Wanneer meerdere mensen weten van de situatie waar je in zit, hoe gemakkelijker het voor je wordt om hulp te vragen wanneer het je toch te veel wordt. 
Mensen willen graag helpen, maar weten niet altijd hoe ze dit kunnen doen. Ook willen mensen zichzelf niet opdringen. Wanneer je concrete vragen stelt voor hulp, weten mensen wat ze kunnen doen en wat jou het beste helpt.

Vragenlijst

Heb je je werk of andere bezigheden minder zorgvuldig gedaan dan je gewend bent omdat je het zo druk had met helpen?

Kostte het je destijds meer moeite dan anders om je huishouden te regelen?

Was je in je vrije tijd te moe om iets te ondernemen in die periode?

Ben je in de periode dat je hielp ziek of overspannen geraakt doordat je te veel verplichtingen tegelijk had?

Kwam je regelmatig tijd tekort in die periode?

Ik voelde me over het geheel genomen erg onder druk staan door de situatie van degene voor wie ik zorg.

Mijn zelfstandigheid kwam in de knel.

De hulp voor degene voor wie ik zorgde kwam te veel op mijn schouders neer.

Het combineren van de verantwoordelijkheid voor degene voor wie ik zorgde en de verantwoordelijkheid voor mijn werk en/of gezin viel niet mee.

Ik moest altijd maar klaarstaan voor degene voor wie ik zorgde.

Door mijn betrokkenheid bij degene voor wie ik zorgde voelde ik mijzelf erg gebonden.

Door mijn betrokkenheid bij degene voor wie ik zorgde kreeg ik conflicten thuis en/of op mijn werk.

De situatie van degene voor wie ik zorgde liet mij nooit los.

Ik voelde mij nooit vrij van verantwoordelijkheden.

Is je gezondheid door het geven van hulp voor- of achteruit gegaan?

Wil je de uitkomst via de mail ontvangen? Vul dan je email adres in