Wat is mantelzorg?

De definitie van het Sociaal Cultureel Planbureau is:

‘Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.’

Mantelzorg gaat altijd over onbetaalde hulp en het kan nooit als een verplichting aan iemand opgelegd worden.
(Hulp aan mensen zonder gezondheidsbeperkingen, zoals oppassen op gezonde (klein-)kinderen, valt buiten de definitie. Ook het zorgen voor iemand met griep of een gebroken been valt er buiten.)

Samen er voor zorgen dat jij de (zorg)situatie zo lang mogelijk en zo gezond mogelijk vol kunt houden, dat is wat Umero voor jou kan betekenen.

Waar helpen we je mee?

  • Je geeft of krijgt mantelzorg en je denkt dat er meer nodig is, maar je weet niet wat er mogelijk is of waar te beginnen?
  • Je merkt dat er bijna geen tijd voor jezelf over blijft en zou dit graag veranderen?
  • Je hebt vragen over het organiseren van passende zorg
  • Je zou graag hulp willen bij het invullen van formulieren / maken van een zorgcontract / het schrijven van een persoonlijk plan
  • Binnenkort heb je een keukentafelgesprek en je zou dit graag met iemand willen voorbereiden?

Je hebt een andere vraag? Neem gerust contact op, ik denk graag met je mee.

Umero

Umero helpt mensen die een naaste ondersteunen om dit vol te houden. Dit doen we door te kijken waar iemand tegenaan loopt. Wanneer iemand net mantelzorger is geworden kunnen we ondersteunen bij het vormgeven van de zorg. Wanneer het nodig is kunnen we regeltaken uit handen te nemen.

We kunnen samen kijken naar een verdeling van taken.

  • Is het nodig dat 1 persoon alles doet?
  • Zijn er anderen die (een deel van de) taken op kunnen pakken?

Kun je hulp gebruiken? Op het gebied van bijvoorbeeld indicaties, PGB, Wmo, Wlz, ZVW, jeugdwet OF wil je graag met iemand praten over de situatie, weet je niet hoe je de zorg met je werk en/of privé kunt combineren, heb je vragen of wil je graag ondersteuning in het gesprek met anderen over de situatie?

Alles wat we doen gaat in overleg met de mantelzorger.

Lukt het om alle ballen in de lucht te houden?

Ja? Dat is geweldig! Ga zo door en zorg goed voor je zelf! Weet dat je mantelzorger bent en dat je (ook preventief) aan de bel kunt trekken voor ondersteuning!

Nee? Weet dat er mensen zijn die met je mee kunnen denken om de ballen in de lucht te houden OF om misschien een paar ballen van je over te nemen. 

Mantelzorg is mooi, maar....

Mantelzorg is heel mooi, heel dankbaar, je leert er veel van en er zitten hele fijne kanten aan. MAAR het kan ook zwaar worden.
Het kan ook meer zijn dan je eerst dacht of de hoeveelheid hulp die nodig is blijkt steeds groter te worden. Misschien lukte alles heel goed omdat het voor een korte periode leek te zijn, maar duurt het nu wel erg lang of is er geen eind in zicht. 

Misschien wordt de belasting steeds groter omdat familieleden ineens van alles aan je vragen. 

Er zijn heel veel mogelijkheden te bedenken waardoor de taken te zwaar worden en deze zijn nooit allemaal op te sommen in een tekst als deze.

Jonge mantelzorgers (JMZ'ers)

Jonge mantelzorgers (JMZ’ers) zijn jongeren (tussen 8 en 24 jaar) die in huis wonen met een hulpbehoevende. Zij ‘maken zich zorgen’, ‘zorgen voor’ of ‘passen zich aan’ aan de zorgbehoevende. Bijvoorbeeld:

  • ze houden zich op de achtergrond
  • ze doen hun best om taken in het huishouden over te nemen zodat de ouder(s) zich daar geen zorgen over hoeven te maken
  • doordat ze niet onaangekondigd vrienden meenemen naar huis na een schooldag of überhaupt nooit vrienden mee nemen omdat ze zich schamen voor de situatie
  • omdat ze de ouders niet willen belasten met extra zorgen en ze daarom niet vertellen dat het niet zo goed met ze gaat
  • ze liggen ’s nachts wakker omdat ze voelen dat er iets aan de hand is. (Vaak willen ouders de kinderen beschermen tegen de zorgen en vertellen ze daarom zo min mogelijk. Dit doen ouders vanuit de beste bedoelingen. Helaas wordt daarbij wordt wel eens vergeten dat kinderen/jongeren veel aanvoelen en op die manier wel meekrijgen dat er iets aan de hand is en zich juist extra veel zorgen gaan maken.)
  • 1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder gaven in 2019 mantelzorg, dit zijn circa 5 miljoen mantelzorgers
  • 830.000 mantelzorgers mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp
  • 9,1% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (460.000 mantelzorgers)
  • Ongeveer vijf van de zes mantelzorgers genieten van de leuke momenten van het zorgen
  • 1 op de 5 jongeren tussen 12-16 jaar groeit op met een chronisch ziek gezinslid. Zij ervaren een lagere kwaliteit van leven oa. door bezorgdheid en gepieker over hun gezinslid en hebben verhoudingsgewijs vaker last van inslaapproblemen, vermoeidheid en gevoelens van uitputting.
  • 1 op de 6 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg

bron: www.mantelzorg.nl